De Omgeving van Striks Erve in IJhorst

Landschapspark Striks Erve ligt in het schilderachtige Reestdal  te midden van prachtige uitgestrekte natuurgebieden en mooie dorpen en steden zoals Meppel en Hoogeveen. Op loop- en fietsafstand vindt u de boswachterij Staphorst met indrukwekkende naaldwouden, heidevelden en een zwemvijver met zandstrandjes. Staphorst en Rouveen met hun karakteristieke boerderijen en De Wijk met zijn imposante stellingmolen "De Wieker Meule" en landgoed Dickninghe zijn een bezoekje zeker waard. Ook de beeldentuin achter Chateau Hotel Havixhorst is zeer de moeite waard.

 

Iets verder weg kunt u genieten van het Dwingelderveld, waar vanuit het bezoekerscentrum tochten kunnen worden gemaakt door de wouden en over het heidegebied met vennen en indrukwekkende vergezichten al dan niet onder leiding van een natuurgids. Meer naar het oosten ligt het museumdorp Orvelte en naar het noorden het hunebedcentrum Borger.

 

Op een halfuurtje rijden vindt u de schilderachtige dorpen Giethoorn, Wanneperveen, Belt -Schutsloot, Dwarsgracht , Wetering en Kalenberg, waar een boottocht met gids of een tocht met een fluisterboot of huurpunter een erg leuke bijdrage kunnen leveren aan één of meer dagen vakantieplezier. En met een ruime keuze aan cafés en restaurants.

 

Staphorst

Langs de weg door Staphorst en Rouveen staan prachtige boerderijen en ziet u dat op veel plaatsen meerdere boerderijen achter elkaar gebouwd. Deze wijze van erfindeling is heel bijzonder in ons land.

 

Een wandeling door Staphorst en Rouveen is zeer aan te bevelen. De dorpen geven hun indrukwekkende en ongeëvenaarde historie voorzichtig prijs. Achter de fel groen en fel blauw geschilderde raamkozijnen met luiken, werkelijk unieke kleuren die nog steeds worden toegepast, wonen en werken de Staphorster mensen waarvan tientallen vrouwen nog dagelijks de karakteristieke klederdracht dragen. Een bezoek aan Museum Staphorst zal u een goed inzicht verschaffen in de vele tradities, die ook in onze één en twintigste eeuw nog worden gekoesterd, gerespecteerd en gehandhaafd.

 

De steden Zwolle, Meppel en Hoogeveen bieden u een ruim winkelaanbod en ook de wat kleinere steden als Hasselt, Kampen, Steenwijk en Zwartsluis zijn een bezoek meer dan waard. We willen niet onvermeld laten de kernen van Koekange, Ruinerwold, Ruinen en Zuidwolde waar de sfeer gemoedelijk is en bijdraagt aan uw vakantiegevoel. Wie graag eens een gezellige markt of interessant museum bezoekt, kan hier ook prima terecht.

 

Leuke activiteiten voor met de kids

Wil je graag tot rust komen maar wel leuke dingen met de kids doen? Striks Erve is de plek om tot rust te komen! Met veel activiteiten om met de kinderen te doen rondom het park, is het perfect om de ene dag tot rust te komen en de andere dag nieuwe dingen te proberen.

 

De Boswachterij Staphorst, met tal activiteiten, is maar 10 minuutjes met de auto. Een mooie weg op het platteland en door de natuur zorgt dat de Boswachterij lekker dichtbij is. Bij de Boswachterij Staphorst zijn tal activiteiten, waaronder een recreatieplas. De zandstrandjes zijn geschikt voor de allerkleinsten en op de speel- en ligweides is het heerlijk zonnen of picknicken. Op hetzelfde recreatieterrein kan je ook op andere manieren genieten van de natuur; een prachtige wandelroute Familiepad Zwarte Dennen. Dit pad heeft altijd zicht op de recreatieplas, met daarbij een mooi uitzicht.

 

Gezellig rondneuzen en lekker eten

Eetgelegenheden zijn er volop in de directe omgeving: IJhorst en Halfweg maar ook Balkbrug, Rogat en Staphorst kennen restaurants waar het goed toeven is en de kok de kunst van het koken en het verwennen van zijn gasten bijzonder goed beheerst. In IJhorst is een kleine winkel die naast uitgebreide toeristische informatie een mooi aanbod heeft van streekproducten en cadeau-artikelen, veelal gemaakt door de mensen in en rondom IJhorst. 

 

Voor de boodschappen kunt u goed terecht bij de verschillende supermarkten in Staphorst.

 

Een aanrader voor alle gasten is het ooievaarsstation De Lokkerij in De Wijk, waar honderden van deze imposante vogels hun basis hebben gevonden en waar personeel en vrijwilligers u alles over deze bijzondere dieren kunnen vertellen. Het park vraagt een kleine bijdrage van de bezoeker ten einde de dieren onderdak te kunnen blijven bieden en bij te voeren.

 

Karakteristiek landschap

Verschillende wandelroutes in en rondom het Reestdal laten u kennis maken met het afwisselend landschap van woeste onbewerkte moerasachtige terreinen, groene weiden waarin runderen, schapen en paarden rustig grazen en oude bossen waarin bijzondere diersoorten zoals de das nog voorkomen. De Reest kronkelt onverstoord door het landschap en draagt bij aan het gevoel dat de tijd in deze omgeving is blijven stilstaan.

 

Ten westen van Staphorst en Rouveen bevindt zich een ruig natuurgebied De Olde Maten, waarin u wandelend of fietsend een grote kans zal hebben reeën tegen te komen. Die reeën bewonen overigens ook het Reestdal in de nabijheid van het Park Striks Erve en in de vroege ochtend of bij het vallen van de avond is een ontmoeting met dit prachtige wild bepaald niet uitgesloten.

 

Het water op

Waterliefhebbers treffen ten noordwesten van Striks Erve de grootste "wetlands" van West Europa aan: De Wieden en De Weerribben. Honderden hectaren ongerept en beschermd water- en moerasgebied vol met vogels en ook reewild, met kanalen en sloten die deels toegankelijk zijn per elektrische punter of kano.

 

Volop genieten

Met zoveel mogelijkheden voor jong en oud hoeft u zich als gast van park Striks Erve geen moment te vervelen!

Klik hier om onze luxe bungalows te bekijken!